bobausis, mirtinai nuodingas valgomas grybas

Mirtinai nuodingi valgomi grybai


Kai užtikau šiuos gražuolius, džiaugsmo šūksniai sklido po visą Kernavo girią! Anksčiau esu radusi bobausių, bet anie buvo maži, o šitie štai DIDIEJI BOBAUSIAI (lot. Gyromitra gigas)! Ir tai vienas iš pirmųjų pavasario grybų, kurį dažnas skuba medžioti ir kepti. Bet prieš kepant svarbu pakalbėti apie tai, kodėl šie grybai vadinami nuodingaisias valgomais grybais. Grybai yra super chemijos laboratorijos, gebančios pasigaminti visokiausių medžiagų, kurių vienos virsta vaistais, kitos gi gali ir pribaigti. Bobausiai, kaip ir dauguma jų giminaičių turi toksino girometrino, kuris pats savaime nėra toks jau piktas, bet patekęs į mūsų skrandį, pavirsta mirtinai pavojingų toksinu, kuris gali kaip reikiant bėdos pridaryti – ardo kraują, sukelia inkstų ir kepenų nepakankamumą ir net gali pažeisti centrinę nervų sistemą. Taigi bobausiai – mirtinai nuodingi grybai. Štai A. Gaidamavičius savo poste apie šiuos grybus sako, kad kone ketvirtadalis apsinuodijimų Europoje nutinka žmonėms privalgius bobausių.

O tai kaip juos valgo? Geroji žinia ta, kad kai kurie toksinai yra neatsparūs karščiui ir tirpsta vandenyje. Tai pastarasis būtent toks ir yra. Taigi jei jau savo kailyje netveriate, kaip norite žūt būt šiuos grybus valgyti, reiks juos tinkamai paruošti. PIRMIAUSIA juos reikia bent porą kartų apvirti po 10-15 min dideliame kiekyje vandens, su šiek tiek sodos. Ir ginkdie negalima būti palikus virš puodo – puodas turi būti uždengtas, patalpa gerai vėdinama, nes tie toksinai grybus verdant garuoja, tad jų galite prisikvėpuoti. Apvirus nuplaukite po tekančiu vandeniu. Po tokių procedūrų girometrino grybuose turėtų būti likę apie 0,002%, nors tikslų girometrino kiekį sunku nustatyti, tai priklauso nuo grybų augimo sąlygų. Tad jau jums patiems spręsti, ar visgi valgysite bobausius su galimai šiek tiek likusio girometrino, kuris, girdėjau nepasišalina iš organizmo.

Na, o jei ragaujate grybus pirmą kartą, taisyklė yra tokia - pirmiausia turi žinoti, ką valgai, tada pradėti valgyti nuo nedidelio to grybo kiekio ir kelias valandas stebėti, kaip jautiesi. Jei po kelių valandų dar neviduriuojat, nevemiat ar nesuka pilvo, tada viskas gal ir ok.

Grįžti į tinklaraštį

Susipažink su grybų pasauliu

Ar norėtum sužinoti daugiau apie skirtingus grybus - kaip jie iš tikrųjų atrodo? Kokių formų ir spalvų jie būna? Kodėl be grybų mes apskritai sunkiai išgyventume? Ir dar daug kitų įdomybių… Jei taip, kviečiame tave į unikalų edukacinį pasivaikščiojimą su grybų pasaulio eksperte Aurelija Plūke. Po šio pasivaikščiojimo į grybus jau niekada nežiūrėsite taip pat. 

Edukacijos